"Loading..."

Klare Kijk

"Als gij gelukkig zijt, dan zijn wij dat ook"

​Je zou denken dat het makkelijker wordt, afscheid nemen van je lief; een laatste kus, een laatste knuffel, wegwandelen, nog een laatste keer omkijken. Zonder te weten wanneer precies we elkaar opnieuw zullen zien. Als ik het zo neerschrijf, snap ik zelfs niet dat die gedachte in me kan opkomen. Natuurlijk wordt het er niet makkelijker op, who am I even kidding?

Lees meer

"Gun uzelf die tijd maar"

Wat is het verdomd moeilijk om de liefde opnieuw een kans te geven. En pas op, het is niet dat ik het niet probeer. Of dat ik het niet wil. Ik denk niet dat er iets is dat ik liever wil dan terug in de liefde te geloven. Maar wat is het verdomd moeilijk als je niet eens in jezelf gelooft.

Lees meer

"Het is beter zo"

​De laatste drie jaar voel ik me vaak rusteloos, alsof ik niet echt een eigen plaats, een thuis heb. Alsof ik zweef, tussen hier en ginder. De grote schuldige? Mijn Erasmus-avontuur. Voor ik naar de VS vertrok, probeerde ik me niet te hard te hechten aan mijn thuis. Hoe ging ik anders vier maanden overleven zonder? Toen ik terugkwam, ervaarde ik het omgekeerde. Hoe kon ik dit thuis noemen, als ik net van een andere plaats mijn thuis had gemaakt?

Lees meer

“Ik had nooit gedacht dat ik dieje zo zou missen”

​Mijn Meme en haar Pongo waren onafscheidelijk. Toen ze allebei nog goed te been waren, kon je ze overal in Aarschot tegenkomen. Aan de schoolpoort, om mij op te wachten. Of op de Demeroever, op zoek naar pannenkoekenkruid om groene pannenkoeken te maken. “Ik had nooit gedacht dat ik dieje zo zou missen,” zei Meme me. Een huisdier verliezen is een deel van jezelf verliezen. Dat weet ik maar al te goed.

Lees meer

"We wilden eigenlijk bloemen kopen"

Een tijdje geleden kwam mijn mama plots af met een zak vol complimentjes. Letterlijk. Het zakje bevatte kleine opgerolde stukjes papier met complimentjes op. Toen mijn vrienden uit de VS op bezoek waren, liet ik hen er voor de lol eentje uitnemen. Ik wilde hun Nederlands eens testen. ‘Jij helpt mensen groeien’, las Miranda voor – althans, dat probeerde ze.

Lees meer

"Hoe meer ge mij loslaat, hoe meer ge terugkrijgt"

Het was eind augustus toen ik plots die woorden te horen kreeg. Alsof ik clingy en opeisend was. Alsof het abnormaal was dat ik tijd wilde spenderen met mijn lief. Het valt me nu pas op hoe verschillend ons idee van een relatie was, en hoeveel ik op het einde opgeofferd heb.

Lees meer